1, 2: Przygotuj :
- modelina w kolorach beżowym, białym, różowym, fioletowym, zielonym
- wykałaczkę (lub sondę do paznokci)
- nożyk
- TLS/Fimo Liquid1
- skrobia ziemniaczana
- młotek do mięsa - musi mieć takie kwadratowe rowki
- pastele2 do pocieniowania (nie jest to konieczne)
- haczyk/wkręt
3, 4: Z beżowej modeliny zrób placuszek, który potem delikatnie posyp skrobią ziemniaczaną.
5, 6: Przy pomocy młotka odciśnij wzór gofra na modelinie. Połowa pracy za nami! Proste, prawda? Odetnij niepotrzebne kawałki modeliny, aby powstał kształt gofra.
7,8: Teraz możesz pocieniować swój wyrób. Wystarczy, że nabierzesz trochę pasteli (musisz wymieszać żółtą, z odrobinką pomarańczowego i brązowego) na pędzelek i przejedziesz nim kilka razy po wyrobie.
9: Wymieszaj biały kolor z niewielką ilością płynnej modeliny (TLS/ Fimo Liquid). Dodawaj stopniowo coraz więcej płynu, aby uzyskać sztuczną bitą śmietanę. Pamiętaj, musi to być dosyć gęste, aby nie zmieniło kształtu!
10: Nałóż śmietanę na gofra.
11: Z różowego i fioletowego zrób malutkie kuleczki i za pomocą wykałaczki dorób im małe wgłębienia - tak, aby imitowały jagody.
12: Z kawałka zielonej modeliny zrób łezkę i za pomocą nożyka dodaj wgłębienia, aby powstał malutki listek (ok. 5mm).
13: Jagódki powtykaj w bitą śmietanę, tak, aby efekt Cię zadowalał.
14: Zrób różową polewę w taki sam sposób, jak wcześniej śmietanę.
15: Oblej gofra polewą.
16: Dodaj haczyk i gotowe!
1 TLS/Fimo Liquid- jest to żel termoutwardzalny; przy bardzo dokładnym wymieszaniu z suchą pastelą, modeliną Sculpey lub Fimo lub temperą tworzą zawiesinę imitującą polewy do modelinowych słodkości. Można też używać ich do podklejania haczyków przed utwardzeniem - mamy pewność, że nic nam nie odpadnie po utwardzeniu.
2 Pastele - do cieniowania modeliniaków najlepsze będą suche pastele (takie do rysowania). Najpotrzebniejsze kolory to odcienie brązu, żółtego i pomarańczowego (jeśli chcemy robić miniaturowe jedzenie), ale inne kolory są przydatne , np. przy robieniu polew. Aby pocieniować wyrób wystarczy skruszyć trochę pasteli w pożądanych kolorach (do ciastek polecam 2 części żółtego z 1 częścią brązowego, ale wszystko zależy od tego jak bardzo przypieczony wyrób chcemy uzyskać) i za pomocą pędzelka z miękkim włosiem nanosić je na wyrób.
Tutorial przygotowała Magda:
Tworzeniem biżuterii zajmuję się odkąd pamiętam. Już jako mała dziewczynka tworzyłam świecidełka, które zawsze podkradała mi mama. W 2011 roku odkryłam modelinę i tak zaczęła się moja przygoda. Nie uważam siebie za profesjonalistkę, mimo, że lepię tak długo (no z kilkoma przerwami). Do pracy używam modeliny FIMO i Premo!, czasami zdarzy się, że ozdobię swoje charmsy malutkimi - 4 mm koralikami - uważam, że dodają uroku całej pracy. Bardzo lubię tworzyć miniaturowe jedzenie - słodycze szczególnie! - oraz zwierzęta (ale tylko wtedy, kiedy najdzie mnie wena). No cóż, jeżeli ktoś lubi popatrzeć na jedzenie, które nie jest jadalne, to zapraszam na mojego FanPage'a (https://www.facebook.com/wandmjewellery/) oraz bloga (http://wandmjewellery.blogspot.com/).