Lody w rożku z modeliny TUTORIAL
Przygotuj:
- wykrawaczka na kółko (może być np. korek od płynu do płukania tkanin)
- klej E600 (opcjonalnie)
- nożyk/skalpel
-ołówek
-wykałaczki/igłę/ lub bardziej 'profesjonalne' narzędzia
-folię aluminiową (zgnieć w kulkę i ołówkiem zrób wgłębienie w kształcie rożka)
- beżową modelinę + kolor jaki chcesz
- półfabrykaty : bigle, szpilki/wkrętki
Opcjonalnie:
-Fimo liquid / TLS (Translucent liquid Sculpey)
- Mikrokulki
- Foremka na wafelka (którą można zrobić z modeliny - w Internecie jest sporo instrukcji)
1 - Rozwałkuj beżową modelinę.
2 - Znajdź jakiś przyrząd, który ma fakturę takich wypukłych rombów, lub zrób foremkę na wafelka (na pewno znajdziesz w Internecie, jak taką wykonać).
3/4 - Odbij wzór na rozwałkowanym wcześniej kawałku modeliny.
5/6 - Za pomocą wykrawaczki lub korka od płynu do płukania tkanin wytnij kółko w miejscu, gdzie najlepiej odbił się wzór wafelka.
7 - Przetnij kółko na pół i jeszcze raz na pół - tak, jak zostało to pokazane na zdjęciu.
8 - Przy pomocy ołówka zaklej brzegi 'trójkątów' tak, aby utworzyły wafelek. Upiecz wafelki - około 5-8 minut w 120˚C.
9/10 - Aby zrobić lody truskawkowe zmieszaj róż i biały w proporcji 1:2 (1 część różu z dwoma częściami białego).
11 - Podziel powstały kolor na 2 części. Jedna część = jeden lód.
12 - Wsadź mały kawałek modeliny do rożka - dzięki temu charms będzie trwalszy.
13 - Uformuj prowizoryczny kształt gałki.
14 - Lekko rozciągnij modelinę palcami pod krawędź rożka, aby nadać mu realistyczności
16/17 - W zasadzie lód już jest gotowy. Czas na dodatki - możesz włożyć rożka we wcześniej przygotowaną podstawkę - aby polewa nie spływała z loda.
POLEWA:
18/19 - Zmieszaj granatowy z białym, aby uzyskać pastelowy odcień niebieskiego.
20/21 - Wymieszaj powstały kolor z TLS lub Fimo Liquid (ja używam Fimo, ponieważ nie posiadam TLS). Jeśli nie masz tych specyfików - użyj białego kleju zmieszanego z suchą pastelą (WAŻNE! JEŚLI UŻYJESZ KLEJU, POLEWĘ NAKŁADAJ ZAWSZE PO UPIECZENIU WYROBU)
22 - Za pomocą wykałaczki nakładaj polewę na loda (według uznania).
23 - Posyp charmsa mikrokulkami.
24 - Wbij haczyk i wypiecz wyrób - 15 minut w 120˚C.
25 - Gotowe - dodaj bigle i pochwal się jak wyszły Ci Twoje kolczyki!
Tutorial przygotowała Magda:
Tworzeniem biżuterii zajmuję się odkąd pamiętam. Już jako mała dziewczynka tworzyłam świecidełka, które zawsze podkradała mi mama. W 2011 roku odkryłam modelinę i tak zaczęła się moja przygoda. Nie uważam siebie za profesjonalistkę, mimo, że lepię tak długo (no z kilkoma przerwami). Do pracy używam modeliny FIMO i Premo!, czasami zdarzy się, że ozdobię swoje charmsy malutkimi - 4 mm koralikami - uważam, że dodają uroku całej pracy. Bardzo lubię tworzyć miniaturowe jedzenie - słodycze szczególnie! - oraz zwierzęta (ale tylko wtedy, kiedy najdzie mnie wena). No cóż, jeżeli ktoś lubi popatrzeć na jedzenie, które nie jest jadalne, to zapraszam na mojego FanPage'a (https://www.facebook.com/wandmjewellery/) oraz bloga (http://wandmjewellery.blogspot.com/).