1. Aby wykonać jedną główkę lisa przygotuj : 1 większą i 2 mniejsze kulki pomarańczowej modeliny, 3 malutkie kulki czarnego na oczy i nosek. Ponadto: igła, nożyk, narzędzie z małą kulką (możesz użyć szpilki z kulką na końcu), parę sztyftów, parę baranków i klej.
2, 3. Z większej kulki uformuj delikatnie trójkątny placuszek - musi mieć zaokrąglone kąty.
4. Aby zrobić uszy, musisz wykonać 2 łezki z mniejszych kuleczek.
5, 6. Rozpłaszcz powstałe łezki, a następnie wyrównaj ich brzegi nożykiem. Odetnij nadmiar modeliny.
7. Uszka delikatnie doczep do główki, tak, żeby nie zepsuć jej kształtu. możesz pomóc sobie narzędziem z kuleczką.
8. Za pomocą tego samego narzędzia zrób wgłębienia na oczy.
9. W powstałe dołeczki włóż delikatnie małe, czarne kuleczki modeliny.
10. Doklej nosek, tak, jak jest to pokazane na zdjęciu.
11. Czas na teksturę! Za pomocą igły rób delikatne rowki od noska do brzegów główki liska. Teraz zrób drugą główkę w dokładnie taki sam sposób, a następnie upiecz gotowe kaboszony w 120 ˚C przez 15-20 minut.
12. Przyklej sztyfty za pomocą mocnego kleju. Gotowe!
Tutorial przygotowała Magda:
Tworzeniem biżuterii zajmuję się odkąd pamiętam. Już jako mała dziewczynka tworzyłam świecidełka, które zawsze podkradała mi mama. W 2011 roku odkryłam modelinę i tak zaczęła się moja przygoda. Nie uważam siebie za profesjonalistkę, mimo, że lepię tak długo (no z kilkoma przerwami). Do pracy używam modeliny FIMO i Premo!, czasami zdarzy się, że ozdobię swoje charmsy malutkimi - 4 mm koralikami - uważam, że dodają uroku całej pracy. Bardzo lubię tworzyć miniaturowe jedzenie - słodycze szczególnie! - oraz zwierzęta (ale tylko wtedy, kiedy najdzie mnie wena). No cóż, jeżeli ktoś lubi popatrzeć na jedzenie, które nie jest jadalne, to zapraszam na mojego FanPage'a (https://www.facebook.com/wandmjewellery/) oraz bloga (http://wandmjewellery.blogspot.com/).