Do wykonania naszyjnika ciastka potrzebne będą:
-modelina Premo! beżowa i brązowa
- suche pastele w brązowo pomarańczowych barwach
-pędzelek
-skalpel
-szczoteczka do zębów
-kolorowe mikrokulki
-łańcuszek i kółeczko montażowe
1,2 - Do bazy kaboszonu wlej kropelkę Sculpey Bake&Bond.
3 - Włóż kawałek beżowej modeliny do kaboszonu tak, aby zapełniał miejsce na szkiełko.
4 - Za pomocą szczoteczki do zębów nadaj fakturę ciastku, aby nadać mu realistyczności.
5, 6 - Zetrzyj odrobinę pasteli żółtej, pomarańczowej i brązowej przy pomocy skalpela. Następnie nabierz pastelę na pędzelek.
7, 8 - Pocieniuj ciasteczko - w środku cieniuj jasnymi kolorami, przy brzegach brązowym.
9 - Wymieszaj kawałek brązowej modeliny z Bake&Bond, musi wyjść coś na kształt ciągnącej się polewy.
10 - Nakładaj polewę na ciastko w sposób, jaki Ci tylko odpowiada. W moim przypadku mieszanka ma imitować spływającą czekoladę.
11 - Użyj mikrokulek jako posypki. Upiecz wyrób w 120˚C przez 20 minut.
12 - Doczep naszyjnik i gotowe!
Tutorial przygotowała Magda:
Tworzeniem biżuterii zajmuję się odkąd pamiętam. Już jako mała dziewczynka tworzyłam świecidełka, które zawsze podkradała mi mama. W 2011 roku odkryłam modelinę i tak zaczęła się moja przygoda. Nie uważam siebie za profesjonalistkę, mimo, że lepię tak długo (no z kilkoma przerwami). Do pracy używam modeliny FIMO i Premo!, czasami zdarzy się, że ozdobię swoje charmsy malutkimi - 4 mm koralikami - uważam, że dodają uroku całej pracy. Bardzo lubię tworzyć miniaturowe jedzenie - słodycze szczególnie! - oraz zwierzęta (ale tylko wtedy, kiedy najdzie mnie wena). No cóż, jeżeli ktoś lubi popatrzeć na jedzenie, które nie jest jadalne, to zapraszam na mojego FanPage'a (https://www.facebook.com/wandmjewellery/) oraz bloga (http://wandmjewellery.blogspot.com/).